Narcose/sedatie – Mondzorg Maarssen – Maarssen
Specialist in mondgezondheid
Mondzorg Maarssen

Narcose/sedatie

Sommige momenten zijn fantastisch om bewust mee te maken. Bij andere momenten is het prettiger om te slapen en pas weer wakker te worden als ze achter de rug zijn. Overweegt u onze behandelingen, maar houdt het wakker blijven gedurende de ingreep u tegen? Vindt u de behandeling erg spannend en maakt u er het liefst zo min mogelijk van mee? Bij ons bestaat de mogelijkheid om de behandelingen onder sedatie of narcose te ondergaan. Een gespecialiseerd anesthesie team, bestaande uit een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker, verzorgt uw sedatie of narcose net zoals dat in een ziekenhuis zou gebeuren. Wij zullen hieronder ingaan op de verschillen en de mogelijkheden.

Bij narcose brengen we u in een diepe slaap, waarbij we uw ademhaling overnemen. Narcose kunt u bijvoorbeeld krijgen om de pijn die een ( grote) behandeling veroorzaakt te doorstaan of omdat de omstandigheden (denk aan houding, langdurig stil liggen) te oncomfortabel zijn om wakker te blijven. Als de behandeling klaar is, zorgen wij ervoor dat u weer rustig wakker wordt. U kunt nog een tijdje duf zijn en u heeft uitslaap tijd nodig. Tevens kan het zijn dat u keel gevoelig is van het beademingsbuisje.

Bij sedatie is er slechts sprake van een toestand van verminderd bewustzijn, u krijgt niets mee van de behandeling, maar blijft wel zelf ademen. Na het starten van de medicatie wordt u eerst een beetje rozig, eigenlijk zoals thuis in bed ook gebeurt. Op een gegeven moment kunt /wilt u uw ogen niet meer openhouden en doezelt u in. Dit duurt tot het einde van de behandeling, waarna u een paar minuten later weer goed wakker bent. De hele procedure wordt over het algemeen door patiënten als heel prettig ervaren, juist omdat het allemaal zo natuurlijk over komt. Sedatie geeft geen keelpijn en geen misselijkheid.

Zowel bij sedatie als narcose merkt u niets van de ingreep. U gaat slapen en wordt wakker als de ingreep achter de rug is. Sedatie is daarbij van een meer natuurlijkere soort, omdat u zelf blijft ademen, zonder buisje in de keel of beademingsapparaat.

Sedatie is heel veilig. Na een gedetailleerde screening krijgt u een lijst met voorbereidingen, bijvoorbeeld tijden waarop u moet stoppen met eten en drinken en het stoppen of juist doorgebruiken van bepaalde medicijnen. Als u zich goed houdt aan deze regels is het risico op complicaties zeer klein, maar u bent in dat geval in handen van een vast team met jarenlange ervaring in de anesthesie binnen ziekenhuizen en privéklinieken. Om u een idee te geven: de kans opeen ernstige complicatie tijdens een sedatie sessie is kleiner dan de kans dat u op een willekeurig moment naar buiten loopt en door de bliksem wordt getroffen.
Wij kunnen dit risico zo extreem laag houden door een goede selectie en duidelijke regels. U bent dus, eenmaal medisch goedgekeurd, in veilige en vertrouwde handen, waarna u uw behandeling op prettige wijze kan ervaren.